Blog

De la boabe la ceașca de cafea: femeile din industria cafelei

Cu ocazia Zilei Femeii, Lavazza sărbătorește rolul acestora și evidențiază angajamentul Fundației Lavazza față de susținerea femeilor

De Ziua Femeii, Lavazza dorește să sublinieze rolul fundamental al figurii feminine în lumea cafelei, evidențiind câteva proiecte dezvoltate de Fundația Lavazza, care promovează drepturile femeilor în diferite moduri.

Pe 11 martie, cu ocazia celei de-a 68-a sesiuni a Comisiei pentru Statutul Femeii, Lavazza va deschide expoziția Calendarului Lavazza 2024, More than Us, situată la intrarea Delegaților în sediul ONU. Expoziția își propune să ducă privitorii într-o călătorie vizuală ce sărbătorește Africa, oamenii și peisajele sale, cu un accent special asupra încurajării femeilor și stimularea antreprenoriatului. Alături de prezența instituțională a ONU și a Ambasadorilor, evenimentul va fi susținut de Francesca Lavazza, membră a Consiliului de Administrație a Grupului Lavazza, Veronica Rossi, Senior Manager în Sustenabilitate Grupul Lavazza și Manager al Fundației Lavazza, cu mărturia reprezentantei și directoarei proiectului Sawa, Sheila Ampumuza.

În plus, pentru a evidenția angajamentul continuu al companiei de a promova oportunități egale, pe 8 martie, Lavazza va găzdui un webinar intitulat “Asta (nu) este o meserie de fete: Cum femeile modelează industria cafelei” în transmisie live aici: This is (not) a girls’ job: how women shape the coffee industry | LinkedIn* (sau prin Zoom cu codul de acces 873666). Evenimentul, disponibil în 4 limbi (italiană, engleză, spaniolă, franceză), își propune să ofere o platformă pentru femeile care reprezintă un element important în industria cafelei să-și împărtășească poveștile în toate etapele producției de cafea, export și distribuție, de la bobul de cafea la ceașcă. Protagoniștii webinarului vor fi Rina Mejia (producătoare de cafea din Honduras), Flavia Barbosa Paulino da Costa (exportator de cafea și director al Exportadora Guaxupé din Brazilia), Francesca Dangelico (director de dezvoltare și inovație alimentară Lavazza din Italia), Susanne Wege (manager general DACH & Polonia Lavazza din Germania) și Giselle Sebenello (barista și antreprenor din Italia). În plus, evenimentul va include și o intervenție despre proiectul Sawa din partea lui Sheila Ampumuza (Country Director al SAWA World). 

Fundația Lavazza, înființată în 2004, sărbătorește 20 de ani de activitate în acest an, având în prezent 33 de proiecte active în 21 de țări de pe 3 continente, incluzând aproape 190.000 de cultivatori de cafea. Susținerea femeilor este unul dintre pilonii principali ai proiectelor Fundației Lavazza. Prin oferirea accesului la educație, formare și resurse, Fundația contribuie la eliminarea barierelor și determinarea femeilor să preia roluri de lider în comunitățile lor. Astfel că beneficiază de acest lucru nu numai orice femeie, ci și întreaga comunitate de cultivatori de cafea, consolidând în același timp lanțul de aprovizionare cu cafea în ansamblu, promovând o mai mare egalitate de gen și sustenabilitate.

Fundația Lavazza și organizația non-guvernamentală Sawa World au lansat „Proiectul de Cafea Ujana”. Această inițiativă susține tinerii prin furnizarea de resurse locale și oportunități de schimbare și vizează în mod special terenurile agricole de dimensiuni mici de cafea. Pe parcursul a trei ani, proiectul a promovat antreprenoriatul în rândul a 765 de tineri, rezultând în crearea a 343 de microîntreprinderi. Acești tineri, proprietari de afaceri, au experimentat o creștere cu 25% a veniturilor lunare, inspirând peste 5.000 de persoane și permițându-le să contribuie financiar la bunăstarea familiilor lor.

Este demn de remarcat faptul că 40% din Ambasadorii Proiectului de Cafea Ujana sunt femei, un procent semnificativ, având în vedere contextul socio-economic al zonei în care se  desfășoară proiectul. Sute de femei au fost receptive în conceperea și dezvoltarea microîntreprinderilor, creând un cerc virtuos: alte sute de persoane au fost implicate și au beneficiat de programele de formare atât fizic, cât și digital, creând o cultură semnificativă a împuternicirii femeilor în zonele unde este prezent proiectul.

Sawa World este condusă de Daphne Nederhorst, una dintre protagonistele Calendarului Lavazza din 2018. Echipa este în mare parte formată din femei, o contribuție suplimentară la promovarea modelelor feminine în comunitățile care fac parte din proiect. Sheila Ampumuza este Country Director, însă nu este doar o expertă în oferirea de ajutor tinerilor din țara sa, Uganda, ci a devenit o sursă de inspirație pentru multe tinere, subliniind marele potențial pe care îl pot avea educația și tehnologia în viața lor. 

Datorită impactului pozitiv și extins al primilor trei ani ai proiectului, Fundația a promovat Sawa World și abordarea sa simplă și eficientă către alți actori din lanțul de producție a cafelei din Uganda, astfel încât și alte organizații să poată sprijini proiectul în comunitățile de cultivatori de cafea: o diseminare a practicilor bune sub egida valorii colaborării, „More than US” care inspiră Calendarul Lavazza 2024.

(*) Alternativă, puteți conecta la webinar prin Zoom cu codul de acces 873666 (italiană, engleză, spaniolă și franceză)

Despre Lavazza GroupLavazza, înfiinţată în 1895 la Torino, este deţinută de familia Lavazza de patru generaţii. Astăzi, Grupul Lavazza este unul dintre cei mai importanți jucători pe scena mondială a cafelei, cu o cifră de afaceri de peste 2,7 miliarde de euro și un portofoliu de mărci de top care își conduc piețele respective, cum ar fi Lavazza, Carte Noire, Merrild și Kicking Horse. Este activ în toate sectoarele de afaceri și are operațiuni pe 140 de piețe, cu 8 fabrici de producție în 5 țări și aproximativ 5.500 de colaboratori în întreaga lume. Prezența globală a Grupului este rezultatul a peste 125 de ani de creștere, iar cele peste 30 de miliarde de cești de cafea Lavazza produse în fiecare an sunt dovada unei povești de succes remarcabile, cu scopul de a continua să ofere cea mai bună cafea posibilă, sub toate formele, prin concentrarea pe fiecare aspect al lanțului de aprovizionare, de la selecția materiei prime până la produsul final din ceașcă. Grupul Lavazza a revoluționat cultura cafelei investind continuu în cercetare și dezvoltare: de la intuiția care a marcat primul succes al companiei – blendul de cafea – până la dezvoltarea de soluții inovatoare de ambalare; de la primul espresso sorbit în spațiu, până la zecile de brevete industriale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *