Food Lifestyle NEWS

MORE THAN US: Calendarul Lavazza 2024 celebrează valoarea colaborării printr-o călătorie ilustrată de fotografii africane

Trei tineri fotografi și trei ambasadori, inclusiv laureatul Premiului Nobel Denis Mukwege, descriu o Africa nevăzută: un pământ plin de energie, experiențe extraordinare și determinare, inspirate de cultura sa extraordinară și de comunitățile diverse care trăiesc aici

Trei artiști în dialog despre valoarea colaborării între oameni, organizații și idei. Calendarul Lavazza 2024 este un proiect realizat de fotografii africani Thandiwe Muriu (Kenya), Daniel Obasi (Nigeria) și Aart Verrips (Africa de Sud), sub direcția creativă a agenției Armando Testa. Un calendar care descrie și promovează conceptul de parteneriat în orice sens, pornind de la capacitatea de a fi deschis față de ceilalți – o referință la Calendarul Lavazza 2023, Yes, We’re Open – și mergând mai departe pentru a explora frumusețea colaborării și respectul reciproc pentru a crea ceva mult mai mare: More than Us.

Spațiul fizic și imaginar ocupat de proiectul artistic este Africa, casa boabelor originale de cafea – în regiunea Kafa, Etiopia, locul multor proiecte de dezvoltare durabilă implementate de Fundația non-profit Giuseppe e Pericle Lavazza, înființată în 2004 și activă acum cu 33 de proiecte pe trei continente. Dar Africa este și o un loc al armoniei, plină de energie și determinare, inspirată de extraordinara sa vitalitate culturală și comunitățile diverse care locuiesc pe acest tărâm.

”De-a lungul anilor, am învățat să lucrăm împreună și să împărtășim obiective, eforturi și realizări, fiind conștienți că singuri mergem repede, dar împreună mergem mai departe. Prin energia Africii, leagănul cafelei, dorim să reafirmăm valorile adevărate ale Fundației Lavazza și să sărbătorim împletirea talentelor, poveștilor și experiențelor. Voci multiple cântând în unison. Pentru că în familie, la fel ca în companie, știm că fiecare contează, dar, mai important, am învățat să ne bazăm întotdeauna unii pe alții”, explică Francesca Lavazza, membru al Consiliului de Administrație al Grupului Lavazza.

În More than Us,  fotografia este liberă să se exprime în moduri noi, neîngrădite de stereotipuri, dând voce interpretărilor originale ce izvorăsc din diversitatea poveștilor artiștilor și amintindu-ne că Africa nu este o singularitate, ci o expresie a bogăției și varietății culturale. Aceasta se poate observa în seria “Camo” a lui Thandiwe Muriu, unde protagoniștii ies în evidență dar se contopesc cu fundalurile și modelele vii ale țesăturilor tradiționale, și este prezentă și în lumea suprarealistă a lui Daniel Obasi, care ne îndeamnă să reflectăm asupra conceptelor de activism, politică și relații umane, precum și în estetica simplificată și clară a lui Aart Verrips, mereu în căutare de fețe neconvenționale și noi idei despre frumusețe.

Fiecare fotograf a capturat patru imagini, inspirându-se din proiectele de dezvoltare durabilă ale Fundației Lavazza și valorile de Mai Multă Responsabilitate, Mai Multă Sustenabilitate, Mai Multă Inovație și Mai Multă Inspirație, transmise de Grupul Lavazza, brandurile sale și asociațiile cu care colaborează pentru a susține creșterea economică și socială a comunităților producătoare de cafea și pentru a proteja mediul înconjurător. Astfel, calendarul sărbătorește și efortul colectiv de a atinge cele patru Obiective de Dezvoltare Durabilă prioritare ale Grupului în cadrul Agendei ONU pentru 2030 – Obiectivul 5: Egalitate de gen, Obiectivul 8: Muncă decentă și creștere economică, Obiectivul 12: Consum responsabil și producție durabilă, Obiectivul 13: Acțiune pentru climă – în spiritul colaborării din Obiectivul 17: Parteneriate pentru obiective.

Potrivit lui Michele Mariani, Director Executiv de Creație în cadrul Grupului Armando Testa, care a urmărit direcția creativă pentru calendar încă de la început, ”Calendarul Lavazza 2024 sărbătorește valoarea prețioasă a colaborării și o face profitând de întreaga energie și vitalitate creativă a continentului african. Această energie este hrănită de resursa inepuizabilă a diversității culturale. Abordarea provocărilor complexe necesită transmiterea ideilor, talentului și respectului. Și cele mai bune idei sunt cele care izvorăsc din schimbul de experiențe, pentru că, așa cum știm cu toții, niciunul dintre noi nu este la fel de inteligent ca toți la un loc”.

Mesajele proiectului rezonează și prin implicarea a trei ambasadori, trei personalități dedicate și active în proiecte sociale și care cred în ideea de colaborare exprimată de conceptul More than Us: modelul somalez, autoarea și actrița Waris Dirie, un susținător de lungă durată împotriva mutilării genitale feminine; laureatul Premiului Nobel Denis Mukwege, renumitul chirurg ginecolog și fondator al Spitalului Panzi din Bakavu, Republica Democrată Congo, cu care Fundația Lavazza colaborează; activista sud-africană Zulaikha Patel, care a atras atenția mass-media asupra problemei rasismului în Africa de Sud post-apartheid și a fost laureată a Summitului Tinerilor Activiști din 2022.

Conceptul More than Us va continua să inspire Lavazza în 2024, fiind laitmotivul unor inițiative organizate în omagiul celor 20 de ani de la înființarea Fundației Giuseppe e Pericle Lavazza. Calendarul oferă o prezentare în avanpremieră a acestei aniversări, printr-o interpretare vizuală a proiectelor Fundației văzută de către fotografi.

Despre Lavazza Group

Lavazza, înfiinţată în 1895 la Torino, este deţinută de familia Lavazza de patru generaţii. Astăzi, Grupul Lavazza este unul dintre cei mai importanți jucători pe scena mondială a cafelei, cu o cifră de afaceri de peste 2,7 miliarde de euro și un portofoliu de mărci de top care își conduc piețele respective, cum ar fi Lavazza, Carte Noire, Merrild și Kicking Horse. Este activ în toate sectoarele de afaceri și are operațiuni pe 140 de piețe, cu 8 fabrici de producție în 5 țări și aproximativ 5.500 de colaboratori în întreaga lume. Prezența globală a Grupului este rezultatul a peste 125 de ani de creștere, iar cele peste 30 de miliarde de cești de cafea Lavazza produse în fiecare an sunt dovada unei povești de succes remarcabile, cu scopul de a continua să ofere cea mai bună cafea posibilă, sub toate formele, prin concentrarea pe fiecare aspect al lanțului de aprovizionare, de la selecția materiei prime până la produsul final din ceașcă. Grupul Lavazza a revoluționat cultura cafelei investind continuu în cercetare și dezvoltare: de la intuiția care a marcat primul succes al companiei – blendul de cafea – până la dezvoltarea de soluții inovatoare de ambalare; de la primul espresso sorbit în spațiu, până la zecile de brevete industriale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *