Blog Fashion Lifestyle

#GlamourTalks 1 – H&M x Glamour: Sustainability in the Fashion Industry

Săptămâna trecută am avut norocul de a participa la prima ediție a evenimentului #GlamourTalks. Am plecat de acolo cu un super vibe și cu multe informații prețioase, iar azi am revenit pe blog pentru a vă povesti și vouă noutățile și ponturile aflate.

Sustenabilitatea este un cuvânt ce stă pe buzele tuturor în ultima vreme, în orice domeniu de activitate, cu atât mai mult în industria textilă. Acesta a fost și principalul subiect dezbătut în cadrul evenimentului, iar la final am avut ocazia să descoperim și colecția momentului, H&M Conscious Exclusive, formată din piese statement pentru sezonul cald, confecționate din materiale reciclate.

Kasia Brzozowska, marketing & PR manager pentru H&M România, ne-a povestit despre demersurile grupului H&M în ceea ce privește transparența și etica în procesul de producție a hainelor.

Also, dacă nu știați deja, H&M încearcă să încurajeze reciclarea textilelor și la noi în țară. Astfel, au implementat de câțiva ani un program în acest sens și  puteți aduce orice produs textil, indiferent de brand sau starea produsului, în punctele de colectare H&M (prezente în majoritatea magazinelor mari din țară ), iar în schimb primiți un voucher pe care îl puteți utiliza în magazinele H&M. That’s smart shopping, right?!

Silvia Cristescu, fashion editor Glamour, ne-a împărtășit câteva dintre invotațiile în ceea ce privește materialele viitorului, respectiv materialele ecologice. Cele mai tari descoperiri în acest sens sunt Piñatex® (material fabricat din fibrele frunzei de ananas, o alternativă ce imită izbitor pielea), BLOOM™ Foam (o spumă flexibilă făcută din alge, procesul de fabricație contribuind la curățarea mediului) și nu în ultimul rând, Orange Fiber® (material produs din coaja de citrice reutilizate din procesul de fabricație al sucurilor, transformat într-un material sustenabil de calitate superioară).

Sonia Argint, fondator doer.ro dar și fashion editor, împreună cu Elisabeta Gedo, stilist, au încheiat seara cu o mulțime de sfaturi pentru a ne ajuta să facem cumpărături în mod sustenabil.

Hai să vă povestesc câteva dintre ideile care mi-au rămas în minte pentru a vă ajuta și pe voi să contribuiți la sustenabilitatea în lumea modei. Sunt multe lucruri pe care eu le-am implementat deja în viața mea, dar și câteva idei la care nu m-am gândit niciodată.

 1. Fă mai des curățenie în garderobă și eventual întocmește o listă înainte de fiecare sezon cu piesele de care ai nevoie pentru a nu te abate de la drum.
 2. Cumpără de la designeri locali, astfel îi susținem atât pe ei, cât și economia locală și mediul înconjurător, ei fiind promoterii principali în ceea ce privește conceptul slow-fashion.
 3. Modifică hainele la croitor pentru a le reinventa, în loc să cumperi o piesă nouă.
 4. Vinde ce nu mai ai nevoie, cumpără din magazine vintage sau second-hand.
 5. Cumpără piese timeless, clasice, de calitate, în culori neutre, pe care le poți adapta în timp la orice trend.
 6. Nu face cumpărături din impuls.
 7. Încearcă să cumperi de la branduri care promit sustenabilitate.
 8. Gândește-te atunci când vrei să cumperi un nou articol dacă se potrivește cu minim 4 alte articole deja existente în garderoba ta.
 9. Renunță la ambalajele inutile! Nu mai accepta punga în fiecare magazin în care mergi, renunță la cutia pantofilor, etc.
 10. Cumpără de branduri care își plătesc corect angajații, iar dacă ai vreo nemulțumire legat de orice aspect al sustenabilității, arată-le brandurilor că îți pasă de acest aspect. Dacă mai mulți oameni ar încerca să interacționeze cu brandurile și să își exprime nemulțumirile, evident, într-un mod civilizat și diplomat, acestea se vor conforma, în timp, și vor încerca să vină în întâmpinarea nevoilor noastre.

Recunosc, de multe ori cumpăr sau am cumpărat și eu din impuls, nu gândesc foarte mult achiziția sau nu aleg cele mai etice branduri, însă încerc pe cât de des posibil să caut piese unice în magazinele second-hand/vintage.

M-am mai lecuit între timp de shoppingul obsesiv și încerc să aleg calitatea mai presus de cantitate. Fac un declutter al garderobei mai des și ce nu mai port le donez. Nu știam că unele magazine au campanii de reciclare, însă de acum voi apela mai des la aceste servicii. De exemplu, cei de la H&M ne oferă această posibilitate.  Am modificat de-a lungul timpului multe piese la croitor, care nu îmi mai veneau, pentru că îmi plăceau extrem de mult și nu eram pregătită să renunț la ele, iar aceasta este una dintre cele mai bune idei, mai ales dacă ai în garderobă piese dragi, de bună calitate. Recunosc, la capitolul pungi încă nu m-am lecuit de tot, însă încerc să le reutilizez ulterior, nu să le arunc imediat ce ajung acasă după cumpărături.

Sunt curioasă, voi ce trucuri folosiți pentru a încuraja acest demers? Dacă aveți idei faine, sunt mai mult decât curioasă să le citesc așa că nu ezitați să lăsați un comentariu.

Revenind la noua colecție H&M Conscious Spring și H&M Conscious Exclusive, vă las mai multe imagini pentru a vă delecta/inspira și voi!

Sper că v-a plăcut acest articol și că v-am inspirat să faceți câteva schimbări în comportamentul vostru de a iubi și consuma moda, dacă evident, nu le faceți deja.

Am participat la acest eveniment împreună cu Larisa Raicu, așa că nu uitați să verificați și articolul ei pentru un plus de informații.

Dacă aveți idei cool pentru noi, abia așteptăm să le aflăm, deci nu ezitați să ne lăsați un comentariu!

Ne revedem curând cu noi subiecte de lifestyle și modă!

Vă doresc o săptămână minuntată și productivă!

(1) Comment

 1. […] Am fost la acest eveniment împreună cu Bianca Caragea care btw a scris și ea un articol despre eveniment pe blogul ei, așa că dacă sunteți curioase și de o altă părere, fuguța AICI. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *